Monday, December 31, 2012

horton hears a WHO


cter nie siah layan masa petang, lepas penat kemas-kemas barang masuk bilik..macam la masuk bilik baru padahal masuk bilik sama je..tapi duk kena buat kerja sama setiap kali masuk sem baru, sebabnya...kena simpan barang dalam stor.. tragis taw.. penat sangat.. tambah2 dengan kaki yang luka nie.. [saja nak mengadakan..padahal tak ler teruk.. hahaha...]

cter nie emang best la.. gajah nie [HORTON namanya] emang berani dan kuat semangat.. sanggup travel tu tuk cari tempat yang sesuai tuk negara WHO!!! tabik spring la.. even ada je yang tak suka taw.. si kanggaru nie.. ish3..duk kata gajah nie mengajar kanak-kanak kat situ benda yang tak betul.. kesian3..!!! T_T

nie leh jadikan pengajaran taw.. biar je la orang nak berimaginasi selagi benda tu tak salahkan.. hahaha... bgi je la peluang..baru la terbuka sikit pemikiran nie.. ^_#




nie gambar negara WHO


punyala kejam kanggaru tu, sanggup dye upah burung helang tua tuk serang gajah nie taw..  sampai serangnya serang, gajah tu tetap gak pegang pada janjinya dengan MAYOR antara salah satu penduduk negara WHO. jujur benar la HORTON nie.. deebak!!!! 

bunga tu lak jatuh kat tempat bunga2 banyak nie... wuwuwuwuwu.... tymez to find the real one.. gajah nie p0wn carilah walaupun sampai banyak bunga dye selak2, tup2 last sekali dapat juga dia jumpa. wah4!!! 
 

** tak semua benda boleh dapat dengan mudah, kena la ada usaha. biar la lama manapun, tapi, once dah dapat apa yang diinginkan, mesti rasa manis.. so sweet kan~~~ jadi jangan putus asa dalam hdup.. kalau kalah dan susah, usaha lagi.. sebab atas usaha kita, insyaALLAH, ada rezeki tuk kita kan.. nice..!!!! ALLAH takkan tolong hambaNYA yang tak nak tolong diri mereka sendiri.. so, jom tolong diri sendiri lu yer...



yang nie waktu MAYOR kagum gler dengan anak dye JOJO sebab design alat-alat muzik yang unik nie. alat-alat nie la bantu mereka tuk berhubung dengan dunia luar tuk yakinkan penduduk hutan tentang kewujudan mereka, sekaligus menyangkal dakwaan kangaru yang kata mereka tak wujud dan nak musnahkan negara mereka.. 
 

nie la waktu HORTON kena serang kat penduduk hutan.. sebab kangaru tu batu apikan orang lain sama. ish3... sifat batu api nie emang x elok.. FIRE STONE..!!!
kesian HORTON.. T_T




**  JOJO  **
budak nie pendiam, tapi dye la yang bantu selamatkan negara dye..dan last2 dye yang pekik paling kuat.. bijak la dye.. design machine semua tu dan pantas berfikir. so, lepas nie kena la take note... FAST ACTION katakan.. wah3.. sukanya dapat jadi PROAKTIF dan KREATIF dan IMAGINATIF dan segala-gala yang 'TIF' kat belakang kecuali NEGATIF... hahaha... [mengarut semput lak nie..]


** yang nie lak tikus yang bantu HORTON dan beritahu pasai rancangan jahat kangaru tu.. so, yakinlah bahawa ALLAH pasti akan bantu kita, kalau kita sentiasa dengan DIA kan.. ALLAH akan hadirkan bantuan mungkin bukan dalam keadaan terus doa dan dapat.. tapi, mungkin melalui orang lain dan bantuan-bantuan yang tertentu yang sememangnya waktu kita perlukan. jadi berlapang dadalah dengan segala yang diuji.. sebab ALLAH takkan uji hamba dye yang tak mampu.. 
[ya ALLAH...rasa sangat disayangikan...?? sapa rasa cam tu, say ALHAMDULILLAH taw.. sebab kter tak taw bler hayat kter akan shoutdown or off..]
 

p/s: saya suka layan cter kartun... ^_~

terpIJak kaCa


semalam emang yang ohsem la pengalaman paling ngeri kot.. nie yang tak suka objek-objek kaca nie. sekali pecah je dah membahayakan persekitaran.MY FEET semalam leh plak terpijak serpihan kaca atas tikar..gelas my mum pecah dalam rak, so, bertaburan la atas karpet..maybe sebab tak kemas elok tu yang ada sisa lagi tu.. 

MY REACTION..??


hahaha...sebijik cam gambo atas.. ntah apa2 dah jadi kat MYSELF. macamla teruk gilerz je parah.. padahal serpihan kecik je.. tapi once dah terpijak dan rasa sakit lepas tu rasa bimbang takut kaca ada lagi dalam kaki, tu yang sebijik jadi macam gambor nie..

lepas pijak kaca tu, intaila intai kaki risau ada serpihan lagi tak. tapi tak nampak.. rasa pedih dan sakit bila nak berjalan. nak buat cam mana. letak la ubat sat nak tunggu abah balik sembahyang dari surau. lepas tu duk nangis sendu-sendu, then lena.. [manja kan... hahaha... budak hingusan towl..pastu ada hati nak pergi oversea.. sea the leg la.. hahahaha...]


muka sebijik cam budak nie.. last2 lena je.. abah balik, trus siap2 dan kena lak teman adik pergi AVON beli perfume ada promosi tuk OUR BIG SIS..dye tak balik mggu nie.. al maklum la kerja kat DABONG nun jauh di dasar bumi KELANTAN.. sabo je la BIG SIS.. tak kisah sangat tu.. tpi bler p klinik kerajaan tu, tak ada parking plak.. abah pergi parking kereta nun dihujung sana. waktu nak balik, punyalah jalan dari hujung dunia ke hujung laut... terhincut2..sambil duk menjerit.. [tak dak perasaan malu towl.. dah besor p0wn duk wat cam BABY.. ngada2..]

jumpa doktor, sampai hati doktor tu just tgk cam tu je kaki then tulis ubat. bagi ubat cuci luka dan tahan sakit.. T_T. MY QUESTION pown dye tak jawab. kter tanya samada dah takda kaca ke, urm.. dye ignore senonong je.. tak pe la.. dah kepakaran dye.. RESPECT je la.. *_*


semalam naik bas pakai plaster kat kaki.. haha.. tahan sikit.. tapi dah sampai duk lam bas, kebas kot.. wuwuwuwu.. sejuk aircond.. jalan lak hujan2 lebat gitu... musim hujan.. rezeki ALLAH bagi nie.. ^_~
 


yang duk heran nie, cam mana leh ada orang yang leh makan kaca la..pijak kaca la.. ish3.. kelebihan dia orang nie.. kalau ME..?? nangis 365 hari tak habis lagi... duk bersenandung malam la.. berlinangan air mata..

p/s: dah jadi cam nie... baru la slow sikit sembahyang.. penuh dengan tokmakninah la kan.. duk tahan kaki sakit.. barulah dapat rasa cam mana orng tak ada kaki.. nie baru je sikit.. ALLAH nak tunjuk.. banyak sangat duk buat dosa.. sapa sowh cik siah oiii!!!

jemputan kahwin

 assalamualaikum dan salam sejahtera.. cuti-cuti nie fully wedding invitation datang tuk ME... tapi al-maklum la...orang kurang upaya nie mana leh p mana-mana tanpa orang drive..even dah ada lesen p0wn.. [abah tak bagi la.. sebab tak yakin lagi.. dye nak anak dye test drive kat umah dgn manual.. keta abah auto..konpem tak dapat.. hahaha] nevermind la kan... tapi, seyes rasa bersalah sangat tak dapat penuhi jemputan-jemputan nie semua.. even nak sangat pergi tapi tak ada rezeki.. T_T

1st invitation is from senior pendidikan agama islam.. KAK YATIE !!! jemputan nie kat terengganu.. sebab..kak yatie asal teganu la kan.. hi3.. xdak sebab lain... kak yatie nie leh kenal sebab duk blok asrama sama.. kota limbung.. dulu duk kat kota bukit pinang.. dah tukar bilik.. punya x larat nak panjat bukit dan tingkat 3.. tu yang duk tukar nie.. jmpa la kak yatie.. :)

kak yatie nie secretz de amour taw.. dye rahsiakan dye nye hubby.. smpai skang tak dapat view g... hi3.. tapi tak pe...once akak bhgia...siah p0wn tmpang le bhgia... seyes maaf sgt tak dapat penuhi jemputan.. smpai skang rasa bersalah.. insyaALLAH, siah doakan kak yatie nie..bhgia taw..dunia nga akhirat... dah jmpa prince la nie.. hehehehe... teringat celoteh2 kak yatienya kriteria... tak tahu la cm ne.. realiti tak?? mesti banyak kisah... pe2 p0wn nanti meh le lawat SP, kedah.. atau KB, kelantan.. jalan2 gitu.. :)


the 2nd wedding invitation nie daripada senior PA jgak..ustaz zakir... nie la panggilan yang siah selesa... owng lain may b leh said ABANG in the front...tapi siah xleh.. x selesa... sbb dye dapat tittle ustaz then senang sikit nk panggil dan hormat.. kalau nak kena ada title ABANG nie, malaslah.. hahaha... sengal itik towl siah nie.. maaf la..tuk yang senior2 lelaki ye yang lain.. siah x selesa langsung nk panggil title ABANG tu.. sebab maybe tak biasa..mana ada abang.. ada tapi abang dengan mak yang lain.. so, x biasa.. dia orang dengan suasana dye orang.. jarang sangat jmpa.. boleh bilang.. sampai siah pown dh lpa ada anak saudara daripada sebelah pihak sana.. hahaha... [jahatkan.. bkn pe...siah tak kenal...mana nak kenal kalau balik p0wn leh kira dengan jari je.. ok!!! stop..... dah start la mengarut2 nie...]

nie sebenarnya weddinga dik ustaz zakir taw... tu la... wedding aziemah ameen.. :D
yang nie pown siah doakan agar berkekalan dan bahagia di dunia dan di akhirat.. maaf tak dapat jgak penuhi jemputan.. sebab abah ada kerja hari tu.. T_T



the 3rd invitation nie kawan satu batch..nama NURAMALINI... dye amik kos TESL.. nie lagi siah tak dapat...rancang punya rancang nak ikut FADH, tak dak jgak rzki.. T_T... wedding nie berlangsung kat BACHOK taw..rancangnya nak pergi dengan FADH sebab abah terpaksa hantar dan amik adik kena pergi sekolah lak tlong ustazah dye kat pengkalan chepa nuh.. siah lak kat ketereh duduknya.. jauh lorh... punyala nak ikut FADH.. sowh abah hantar dekat umah FADH, tapi abah tak balik lagi jmpa dengan YB kampung...ada hal lak.. FADH dah nak pergi dah.. kol 8 dah bertolak.. nak pergi awal sebab dye nak hantar mak dye dan nak gather nga senior.. so, sebab x sempat, tak dapat lak siah penuhi jemputan nie gak.. aduyai... T_T.. nak ajak abah pergi petang p0wn, abah baru balik dari hantar dan amik adik, so abah dah penat.. dye tido.. abah tak berapa sihat.. abah sakit jantung.. so, siah tak nak ler bagi beban... jd..x mtk la abah hantarkan... lagipun siah tak tahu rumah kat mana.. tak dapat peta.. dpt view kat blogger... dapat2.. xdak rezeki jgak..



the 4th invitation...tapi next year... 16hb februari 2013... wedding ustaz zakir.. yang nie lak kena tgk masa.. ada rzki smpai la jgak.. insyaALLAH...





p/s: emang siah mintak maaf sangat2 taw.. smeua invitation 1-3 tak dapat dipenuhi.. yg ke 4 nie, kena tgk keadaan gak.. wuwuwuwu.. T_T betapa rasa bersalahnya tak dapat penuhi semua nie... tapi, siah doakan semua bahgai dunia dan akhirat taw..


Saturday, October 20, 2012

sahabat

assalamualaikum dan salam sejahtera dan barakah ALLAH swt meliputi segalanya.

tertarik dengan post di fb oleh Hilal Asyraf:


Dalam bersahabat dengan sahabat kita,
tugas kita adalah memenuhi tanggungjawab kita kepadanya,

mengajaknya kepada kebaikan,
buat dia bahagia dengan jalan yang syara',
hulurkan tangan kala dia kesusahan,
dan sentiasa berusaha memberikan semangat serta dorongan.

Kerana kita kepada sahabat kita,
adalah tanggungjawab kita kepada Allah SWT.

Manakala apakah sahabat kita akan membalasnya atau tidak, itu adalah urusan dia.

Kerana dia kepada kita pula,
adalah tanggungjawab dia kepada Allah SWT.

Kita laksanakan tanggungjawab kita,
kerana akhirnya di dalam sebuah persahabatan,
yang kita cari adalah keredhaan Allah SWT,
bukan sahabat kita punya keredhaan.

Kemudian semua sahabat saya,
uhibbukumfillah.





sejenak membuatkan saya terfikir soal tanggungjawab. tidak mampu tergalas rasanya tanggungjawab pada diri, pada keluarga, pada kawan, pada masyarakat dan pada seluruh seisi alam. besarnya tanggungjawab khalifah ini.. T_T





meniti kehidupan dalam bersahabat, tipu rasanya jika hati ini tidak pernah terguris, tidak pernah berkelahi, tidak pernah ego, tidak pernah terasa hati, tidak pernah makan hati...dan macam2 rasa yang kadangkala kita mudah labelkan dengan rasa yang cukup perit dan negatif..





apabila dugaan perit itu datang, kita mudah melupakan manisnya dalam perhubungan dahulu. itu lumrah manusia dan saya akui, saya juga tidak terlepas daripada melakukannya. dalam keterbatasan hidup yang sementara, menyedarkan saya apa erti kenangan perit dan pahit untuk dikenang dan dibawa ke hadapan yang kita akan corakkan. mahukah kenangan pahit mencuit hingga merosakkan masa depan yang akan dilakarkan..?




sama sekali jawapannya "TIDAK"

untuk itu, apa yang perlu dilakukan hanyalah simpan perasaan kepada ALLAH. curahkan rasa perit dan pahit serta yakin ubat dan penawarnya ada pada DIA, pencipta kita. jadi, sekarang padamkan masa lalu, lihat masa depan.. :)








indahnya kesakitan sampai besar nikmatnya. jadi, buat apa kita merunggut dengan dugaan yang mendatang. hadapilah dengan kekuatan, sebab ALLAH TIDAK PERNAH MENGUJI SESUATU TANPA DASAR KEMAMPUAN KITA. :)

walau macam mana pun perhubungan yang telah berlaku dan terjadi, jangan pernah menyalahkan takdir kerana ia adalah kesan daripada diri kita sendiri. lalu, mengapa perlu menyesali takdir, seharusnya kita menyesali diri sendiri. muhasabah diri kita. mana yang kurang kita perbaiki. :)

saya yakin dan percaya, tidak semudah kata dan takkan mampu berlaku dengan sekelip mata TAPI mesti akan berlaku dengan seizinNYA. jadi, mengapa malu untuk sujud dan bermohon kepadaNYA agar semuanya dipermudahkan olehNYA. 

jika dulu aku meratapi,
jika dulu aku menyesali,
mengapa ia terjadi,
mengapa ia berlaku pada diri,
mengapa harus begini,
lalu, akhirnya ku temui,
nilai sebenar erti hakiki,
dalam tarbiyah usrah dijejaki,
ku kenal punca terjadi,
lalu, mana mungkin ku mengulangi,
biar ia menjadi pedoaman abadi...

salam cinta ukhuwah terbina,
ukhuwahfillah sememangnya bermakna,
antara dua insan yang mengerti hikmahnya,
antara besar nikmat memiliknya,
berbunga mekar kuntuman cinta,
kerana ALLAH berhubungan sesama,
tanpa perlu ada kepentingan dunia,
terasa besar nikmat perhubungan sebegini rupa,
sehingga air mata menitis menghujani jua...

buat insan yang dicinta,
jangan dikejar cinta dunia,
kerana ia hanya sementara,
mampu menipu dan berdusta..

jika dikejar cinta abadi ALLAHURABI,
pasti cinta yang lain mendatangi,
yakin pada janji kekasih sejati,
kerna DIA yang setia di sisi,
walau sejauhmana ukhuwah terbina nanti,
ajal jua akan memisahkan pasti,
moga semuanya dalam kerahmatan ALLAHURABBI,
agar cinta ukhuwah kekal sampai mati,
mekar dalam doa umpama mentari,
ada diingati, pergi dirahmati...




KUNCI UKHUWAH...??



JAWAPANNYA....


p/s: yang membaca jangan terguris kata. ini peringatan buat saya. mana yang baik, ambil. mana yang buruk, tinggalkan di tanda 'x'... that's all.. salam ukhuwah fillah... :)

Friday, October 5, 2012

4/10/2012


ya ALLAH, terlalu lemah rasanya diri ini, seharian yang penuh dengan ujian pada awal tengah hari menunggu seruan azan.. saat hati diuji dengan layanan sekeliling, sememangnya membuatkan hati terkilan. 

buat sesiapa sahaja, andai jika bercakap, jangan pergi dan menjawab dengan nada yang buat orang terasa. sememangnya sakit dan rasa seolah tidak dihormati. berfikirlah sebelum berkata-kata [pesanan untuk diri]

malam teruji lagi dengan terbaca komen seseorang yang mencuit hati hingga membuatkan saya menitis air mata. ya ALLAH murahnya air mata ini ya ALLAH. saat teruji dengan jadual peperiksaan yang dipinda dan berbeza dengan IPG Terengganu sehingga menimbulkan kekeliruan, datang pula ujian lainnya... lalu, hanya ampunan terhadapMu kerana terlalu lemah rasanya hingga mengalir juraian kaca ya ALLAH...

sememangnya kita tidak pernah mampu memuaskan semua manusia.. lalu mencari redha ALLAH, walau bukan dalam redha manusia. namun, rungutan timbul dan hukuman diletakkan tanpa bertanya sepatah apa.. [manusia cepat menghukum.. ini juga peringatan buat diri.. T_T]

dilahirkan dalam keluarga yang sederhana tapi penuh dengan penjagaan dan kasih sayang mama dan abah serta keluarga walau apa pun yang terjadi. dari kecil dibesarkan dalam keadaan sederhana kerana kemampuan yang berbeza. tidak mendapat didikan tadika atas sebab ketidakinginan untuk berada di sekolah dan akhirnya, mama korbankan masa untuk memberikan didikan dengan memberikan kerja rumah untuk diselesaikan dan akan diperiksa waktu rehat kerja.. seusia 5-6 tahun, didikan daripada mama sepenuhnya. terkenag kepenatan mama pulang waktu siang hanya semata-mata memastikan diri mendapat makanan dan menyiapkan kerja rumah yang diberi.. alhamdulillah..kini daku menghargai erti pengorbanan...

namun, memulakan peringkat pembelajaran pada usia 7 tahun, menjanjikan perpisahan. sekali lagi, daku tidak mahu ke sekolah... namun, mama memaksa demi kepentingan masa depanku.. lumrah kanak-kanak sekolah ingin dipenuhi keinginan, lalu rengekan tangisan untuk memperolehi beg sekolah roda dipenuhi..zaman kanak-kanak hanya menjanjikan impian dan keinginan.. terlalu banyak keinginan ku dipenuhi T_T

alhamdulillah kisah sekolah rendah berakhir dengan kejayaan 5A dengan izin ALLAH. lalu kegembiraan terserlah, walau kepenatan itu terasa. akhirnya melanjutkan pelajaran ke SMKA NAIM LILBANAT, namun bertahan sebulan kerana homesick. walau duit telah dibelanjakan, namun, mama dan abah benarkan pulang dan bersekolah di sekolah berdekatan rumah iaitu SKM PENGKALAN CHEPA 1. alhamdulillah, ALLAH permudahkan jalan menimba ilmu walau saat diri tidak mengerti apa-apa... ALLAH datangkan rezeki biasiswa dan akhirnya bebanan abah dan mama dapatlah dikurangkan. 

alhamdulillah, pengajian tamat dengan 8A PMR dan melanjutkan pelajaran terus ke MRSM KUALA TERENGGANU. lalu, dikejauhan mengajar erti homesick. namun, mama kali ini tidak membenarkan diri pulang dan menuntut daku menuntut ilmu dan berusaha. kata mama "SAMPAI BILA NOR NAK MACAM NIE..INGAT BELAJAR JE.. NANTI DAPAT TOLONG MAMA DAN ABAH..." banyak kata-kata mama ku telan. hinggakan mama dan abah sanggup menghadiahkan daku telefon bimbit untuk memudahkan perhubungan bagi mengurangkan homesick.. [walau tidak dibenarkan bawa phne]

alhamdulillah, akhirnya mendapat keputusan 5A1 4A2 dan mendapat tawaran sebelum keluar keputusan SPM di UTM, SKUDAI, JOHOR.. namun, abah tidak mengizinkan..lalu, disambung pelajaran di KOLEJ MATRIKULASI PERAK. alhamdulillah mendapat biasiswa JPA sepenuhnya.. setelah tamat pengajian di sana, terus mendapat tawaran UKM dan IPG KSAH. kedua-duanya menawarkan tanggungan dalam perbelanjaan.. lalu ku pilih IPG KSAH dan inilah tempat keberadaan ku.. dan seribu satu ujian datang dan juraian air mata hanya diluahkan sendirian... kerana kerisauan mama dan abah yang tidak sihat dan lemah menghidap penyakit jantung. abah bertahan menunggu setiap anaknya menghabiskan pengajian.. 

pengorbanan mereka hanya ALLAH YANG MENGETAHUI...tidak terbalas rasanya... T_T

sebab itu tindakan saya melibatkan wang, terlalu sulit rasanya jika dirasakan membazir dan tidak berkemampuan...namun, siapa yang tahu..?? semua kisah hidup kita berbeza... cuma, saya mengharapkan jangan cepat menghukum mencari adilnya sesama kita..kerana, ALLAH melebihkan makhlukNYA dalam sesuatu perkara dan mengurangkan sesuatu kepada makhlukNYA dalam sesuatu perkara... namun, siapa sangka... hukuman mudah diberikan.. lalu, saya cuma mengambil tindakan ikhlas dan mencari kekuatan ALLAH dalam memelihara ukhuwah dan timbulnya ketidakpuasan individu.. insyaALLAH, rezeki ALLAH meluas dan moga ALLAH redha dan rahmati saya.. T_T



Thursday, October 4, 2012

EXAM IS COMING SOON



 saya dah sebijik dah macam baby face kat atas nie... mentelaah buku la konon.. TAPI tak ada le sekhusyuk itu.. ada la jgak main2..kalau tak, takkan la saya sempat nak mencoret di blog 'diari maya' nie..

exam emang dh nk dekat dah... 31/10 insyaALLAH akan bermula perjuangan dalam ujian dunia nie.. tapi apa2 p0wn, kena banyakkan berdoa la.. USAHA emang perlu, cuma jangan lupakan DIA, sebab DIA yang bagi kita berjaya..

alhamdulillah sangat2...sebab sampai sekarang walau jahat, nakal, degil, leka, dan sepupu sepapat dengannya...tapi ALLAH swt tetap juga bagi nikmat kejayaan tu pada saya.. rakan2 saya p0wn sama.. :)

orang selalu kata "awak bijak, selalu dapat score" TAPI saya juga manusia biasa, otak p0wn biasa2 je.. cuma ALLAH ada untuk beri nikmat kejayaan pada saya. dan saya yakin, semua ada peluang. cuma satu je, cuba-cubalah bermanja-manja dengan DIA... sebab apabila kita dekat, insyaALLAH jalan kita dipermudahkan... saya dah makin yakin.. moga hati saya tetap teguh sampai akhirnya walau sebanyak manapun ujian datang ^ __ ~



the KILLER SUBJECT - CALCULUS

~ nie la situasi saya ~









***pe2 p0wn, insyaALLAH usaha tangga jaya + DOA = ALLAH YANG MAHA KUASA :)
semoga semua berjaya..


Tuesday, October 2, 2012

HARI KOKURIKULUM IPG KSAH


hari nie alhamdulillah, saya diberi keizinan dan kemampuan tuk upload my blog. walhal, xdak siapa p0wn tgk dan baca, TAPI, saya suka tgk2 perjalanan kisah saya.. my blog will be my diary :)

hari nie kampus saya mengadakan HARI KOKURIKULUM pada 2/10 dan 3/10. yang paling smart skang nie, kami diberikan kertas kehadiran ke tapak pameran. kami kena dapatkan cop pada setiap tapak pameran. ini adalah usaha HEP dalam menangani kedatangan pelajar dalam aktiviti kampus.
TAHNIAH!!!


ALHAMDULILLAH
akhirnya kad kehadiran ke pameran tu berjaya juga saya dan NYDP kampus selesaikan.. saya p ronda2 dgn NYDP hari nie.. nak kenal siapa dia..? >.<



**terima kasih kepada akak sem 6 pengajian bahasa melayu yang sudi tangkapkan gambar kami.. hi3.. sekali bg pinjam backdrop lak ^_^



kalau ronda2 tu tak sah le kalau tak amik peluang bergambar kan... so, saya sempat la snap beberapa foto yang amat2 membanggakan.. saya nak amik semua sebenarnya..TAPI kamera phne saya yang tak berapa canggih nie tak cukup pencahayaan kat certain2 tempat.. hi3..




*** y nie puzzle bersama dgn adik junior yg saya siapkan.. saya main benda nie.. wkey2.. emang mencabar.. dan tahniah la sebab senior2 nie, pandai la potong puzzle y susah nie.. fuh3.. mencabar towl mainnya...


PAMERAN SENIOR SAINS SEM 6



PAMERAN PENDIDIKAN JASMANI



** alhamdulillah, semua dah p0wn selesai.. saya menunggu hari esok tuk kehadiran majlis penutup di pengakhiran nya.. :)

tahniah kepada semua senior sem 6.. bagus usaha anda... saya tak sempat nak amik semua gambar, sebab ramai sangat orang, sampai terlindung ABM.. insyaALLAH, 6t ada rzki jmpa gambar, akan saya hargai di diari maya saya nie..

TAHNIAH :)

BROADBAND SKMM


alhamdulillah... minggu nie my bb ttbe je jd laju lak... tgk vdeo best gak.. my bb lu slow sgt2..may b ada y x elok y saya dah buat..
minggu nie je my bb asal malam je laju.
jadi best la duk layan vdeo ustz azhar + ustz don.
suka lak... :)

s0, emang niat la kot.. niat elok n nak wat elok, insyaALLAH, ALLAH bagi jalan.. :)

Monday, October 1, 2012

LANDAK :)

hari nie once saya sembang2 dgn kawan2 sebab kelas math calculus cancel, ttbe je kuar topik LANDAK.. hu3.. sape tak kenal lagi landak cam ne, tgk le lam gambar nie... nie gambar baby landak... :)


sembang nye sembang, landak nie emang boleh makan.. :)
tapi ada je binatang yang tak boleh dimakan dalam islam..



** nie gambar cam ne la kot depa sembelih dan cuci, bersihkan landak tuk makan... [tak pernah makan.. hu4..takowt lak..]

------PENCERAHAN------

jadi, saya p0wn teringin la juga nak perkemaskan balik soal pengetahuan saya.. so, saya explore nya explore lam internet, i found smthing yang saya nak share dgn semua [sorry kalau rasa tak selesa dgn bahasa rojak ye..]

Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah yang baik-baik dari rezeki yang 
Kami berikan kepada kamu, dan berterima kasihlah kepada Allah kalau kamu benarbenar berbakti kepadaNya. Hanyasanya yang diharamkan Allah ke atas kamu, iaitu 
memakan bangkai, darah dan daging babi, dan binatang yang disembelih bukan 
kerana Allah, dan barangsiapa yang berada dalam keadaan terpaksa, tidak dengan 
sengaja, dan tidak melewati batas, maka sesungguhnya Allah maha pengampun 
Maha Pengasih-sayang.” 
(Al-Baqarah : 172-173) 

Sumber utama makanan dan minuman manusia adalah dari haiwan, tumbuh tumbuhan, bahan semulajadi, bahan kimia dan mikro-organisma yang mana ada di antaranya yang dihalalkan dan ada yang diharamkan. Sumber makanan daripada haiwan ini pula boleh dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu haiwan darat dan haiwan air. Bagi kategori haiwan darat, semua haiwan di darat halal dimakan kecuali (Portal Halal JAKIM, 2004) :  

i. Haiwan yang tidak disembelih mengikut hukum syarak.

ii. Babi. 

iii. Anjing. 

iv. Haiwan yang mempunyai taring atau gading yang digunakan untuk 
membunuh iaitu haiwan-haiwan buas seperti harimau, beruang, gajah, 
badak sumbu, kucing dan seumpamanya. 

v. Burung yang mempunyai kuku pencakar, paruh tajam, makan 
menyambar (burung pemangsa) seperti burung helang, burung hantu 
dan seumpamanya. 

vi. Haiwan-haiwan yang disyariatkan oleh Islam untuk dibunuh seperti 
tikus, kala jengking, burung gagak, lipan, ular dan seumpamanya.

vii. Haiwan yang dilarang oleh Islam membunuhnya seperti semut, lebah, 
burung belatuk, burung hud-hud dan labah-labah. 

viii. Haiwan yang dipandang jijik (keji) oleh umum seperti kutu, lalat, ulat 
dan seumpamanya. 

ix. Haiwan yang hidup di darat dan di air (dua alam) seperti katak, buaya, 
penyu, anjing laut dan seumpamanya. 

x. Semua jenis haiwan dan tumbuh-tumbuhan yang dihasilkan oleh 
bioteknologi DNA adalah halal kecuali yang berasal dari haiwan yang 
lahir dari salah satu keturunan dari babi atau anjing. 

Haiwan air pula ialah haiwan yang boleh hidup secara hakikinya di dalam air sahaja. Ianya adalah halal dan boleh dimakan kecuali yang beracun, memabukkan dan membahayakan kesihatan manusia (Portal Halal JAKIM, 2004).





Seterusnya bagi kategori tumbuh-tumbuhan, semua jenis tumbuh-tumbuhan dan hasilnya adalah halal dimakan kecuali yang berbisa, beracun, memabukkan, 
membahayakan kesihatan manusia serta yang dihasilkan oleh bioteknologi DNA 
yang bersumberkan dari bahan yang haram (Portal Halal JAKIM, 2004)
Infohalal.net, 2001). 
   
Air merupakan sumber utama kehidupan di muka bumi. Air digunakan sebagai minuman, dan kadangkala menjadi sebahagian daripada bahan di dalam makanan. Makanan itu sendiri secara semulajadinya mengandungi air. Islam menggariskan bahawa semua air adalah halal diminum kecuali yang beracun, memabukkan dan membahayakan kesihatan manusia dan bercampur dengan benda benda najis (Portal Halal JAKIM,2004). 

Bagi kategori makanan berasaskan bahan kimia, semua bahan kimia adalah halal kecuali yang bercampur dengan najis, beracun, memabukkan dan 
membahayakan kesihatan. Bahan Tambah (Food Additives) seperti penstabil, pengemulsi, pewarna dan seumpamanya adalah halal kecuali yang dihasilkan dari sumber haiwan atau tumbuh-tumbuhan yang diharamkan oleh hukum syarak (Portal Halal JAKIM, 2004). 

namun, 
Berdasarkan perkara yang dinyatakan di atas, para ulama menyatakan bahawa 
seorang muslim tidak dibenarkan atau dilarang melanggar hukum-hukum di atas kecuali dalam keadaan yang terdesak dan dalam perkara yang akan menentukan hidup dan matinya serta bagi menyelamatkan nyawanya.


“Katakanlah! Aku tidak menemukan tentang sesuatu yang diwahyukan padaku dari soal makanan yang diharamkan untuk dimakan, kecuali bangkai, atau darah yang mengalir (dari binatang yang disembelih) atau daging babi kerana sesungguhnya dia itu kotor, ataupun binatang yang disembelih bukan kerana Allah. Maka barangsiapa yang berada dalam keadaan teerpaksa, tidak disengajakan, dan tidak melewati batas, maka sesungguhnya Tuhanmu itu adalah Maha Pengampun, Maha Pengasih-sayang.” 
(Al-An’am : 145) 

sumber sepenuhnya dari http://eprints.utm.my/2840/1/75170.pdf . moga bermanfaat untuk kita semua..

**** makan leklok.. :) pesanan bersama...

TANAM CINTA

gambar nie kat bawah adalah sebahagian dari kawasan kampus.. terpampang nama kampus IPSAH... tapi skang dah tkar IPG KSAH... sg petani kedah... :)


banyak benda yg saya jmpa di kampus, dari awal saya masuk sampai skang. saya nie kalau tak kena hentuk dan ketuk, mula lah lpa dgn dunia nie.. satu masa, ALLAH uji kekuatan saya yg akhirnya bawa saya ke jalan sy kena ingat sape saya... ya... kekasih ALLAH itu RASULULLAH SAW... 

bila sy ingtkan, byk bnda y perfect kat RASULULLAH SAW.. jadi, saya kena kuat dan kuat walaupun saya bukanlah sekuat mana...
walau ujian itu diuji dan diuji, masa tu la kter akan lagi ingat..lagi ingat kat ALLAH SWT... 

ooooo...lepas tu, baru saya sedar... emang best la ujian nie... sebab setiap kali ujian je, asyik akan bawa kita tuk ingat DIA.. >_<
jadi, saya kena la enjoy dengan ujian DIA... jgn terbeban dan dibeban...
macam exam kat dunia nie, once nak exam je.. bru sy rasa nak stdy..bru masuk dan lekat... [tapi, jgn la sekali sekala ingat ALLAH hanya masa ujian, cuma ia jd penambah ingatan kita je taw...]

saya tak mampu jadi peribadi macam RASULULLAH saw.. tapi, satu benda yg saya kena latih skang adalah biar apa pun rasa sakit, jgn balas dgn sakit.. sebab RASULULLAH saw..sejauh mana umat  baginda ingkar, baginda still senyum :) dan doakan y terbaik tuk umat baginda.. yang saya paling terharu...!!!!!

BAGINDA TAK LUPA SAMPAI BAGINDA WAFAT...

saya fikir2 balik, saya nie sapa, sampai RASULULLAH saw ingat saya walau x pernah jmpa saya.. RASULULLAH saw ingat kita semua... TAPI, kita macam mana..?? 

once dengar tazkirah USTAZ DON kan buat saya pk byk benda..
kesabaran, senyuman, usaha, tawakal, doa, syukur, ingat RASULULLAH saw + ALLAH swt.. smua cam jadikan saya kuat...walaupun saya adalah selemah2nya..

hati saya lembut sangat ke tak taw la.. berapa kali ulang vdeo RASULULLAH saw..tiap kali tu la saya duk menangis.. [tapi senyap2 le.. 6t nampak kat room8.. :) ] saya tak adalah baik, tapi nice word daripada ustaz don...
"sesiapa berhak cinta RASULULLAH saw, hatta dia baru nak tutup aurat/ baru nak berubah and so once la..."

jadi, daripada saya buat entah apa2 dulu tu, saya tanam matlamat baru...
matlamat asal saya, stdy + usaha + kerja + mekah [family] = bahagia
suka nya.. saya tggu masa..kalau ada umur panjang dan rezeki.. :)
moga ALLAH swt ikat hati saya dgn kuat dan tak lepaskan saya lagi untuk leka dan lalai... :(





Saturday, September 29, 2012

HLANG SELERA T_T

urm... semenjak hari jumaat, dah hilang selera makan. TAPI, sebelum tu bkn main mulut nie, asyik nak makan je.. dah rasa cam baby dalam gambar nie.. :)


kalau bleh smua bnda nk makan.. mulut bkn leh berhenti nak makan.. hu3.. tp once hari jmaat ritu, selera dah kurang.. just rasa nak minum air.. ada la sebabnya.. emang selalu cm nie.. s0, x risau la..

dengar cam pelikkan.. tapi biasa la.. macam2 leh jadi..


menu nie seyes nampak sedap sangat... lapar datanglah.. sebab makan tgh hari tak makan2 lagi.. asyik minum air jer.. :)
ALLAH tarik nikmat rasa lapar sebab hari tu ALLAh bagi rasa nak makan je.. ada la sebabnya.. 
yg pasti smua ALLAH dah aturkan y terbaik.. sbb nk bagi ak rasa, macam2 rasa.. rasa lapar...rasa kenyang..

p/s; alhamdulillah kan..smapai skang ALLAH bg nkmat yg banyak kat ak.. jd x salah kalau ak nk share nkmat nie kat 0wng lain.. lg p0wn, nkmat ALLAH lah y d best ever after.. :)


DELICIOUS :)

my blog nie akan jadi tempat bebelan yg terlintas kat fikiran nie.
ye la.. sapa yg tak tertarik dgn makanan kat bawah nie..?


mustahilkan... hu3..
selalu je kita apabla makan/ majlis pe2 je smua nk buat jamuan makan2.. apa kata wat solat hajat perdana ke, TAPI mesti tak lepas jgak makan kan lepas tu..?? 
TAPI, sekurang2nya ada la jgak kita buat benda yg baik, bukan semata-mata majlis makan je.. taklah nak HALANG buat majlis makan2. emang bagus wat majlis makan kalau tanda kesyukuran, niat sedekah ke pe.. GUD!!! TAPI yg nak membazir tuk makan semata-mata makan nie..
I DON'T LIKE !!!

kadangkala nak ikut nafsu dan keinginan makan tu tak salah, TAPI jangan melampau sangat sudah. kalau dah jadi cam di bawah nie, kena la CONTROL cikit taw. MAKAN tak salah tuk pastikan kita dapat teruskan kehidupan... TAPI bukan MAKAN untuk HIDUP taw.. :) [peringatan tuk diri sendiri]




PERNAH FIKIR..?

orang yg susah kat luar sana yg nak makan bkn main susah tu, ya ALLAH kesian kat dia orang taw. jadi kita jgnla membazir lak bila makan... kalau nak makan kena pandai2 budget [peringatan tuk diri sendiri lagi].. nie  sampai tak habis dan tersisa lebih. kita selalu nak kejar makan tempat mewah, makan sedap2, TAK SALAH tapi kena la beringat, berbelanja itu berpada-pada.. jangan diputuskan nilainya ikut kemampuan menyeluruh, kerana ada sepalit insan yang susah..

banyak kekangan manusia berbeza....


ada orang sampai meninggal sebab tak dapat rezeki makan, TAPI kita melampau2 dalam makan. bukan 100% tak suka, tapi TAK BERAPA NAK SUKA. kejar makanan, dapat la makan.. :)


orang akan kata, kalau nak ingat 0wang susah, tak makan la kita.. tak merasa la ini dan itu. tak Lah dihalang tuk makan, merasa, dirasa tak pernah salah. makanlah.. cuma beringat je. saya sendiri p0wn ada juga kadang2 teringin nak makan itu dan ini.. ya, penuhilah utk kita hargai diri kita.. cuma 

JANGAN LUPA ADA YANG LEBIH MEMERLUKAN..!!!


yang lebih afdal, ada rzki lebih jangan lpa MENGHULUR ye.. :)

SEBAB...:
Dan pada harta-benda mereka ada hak orang miskin yang meminta dan orang miskin yang tidak meminta.’ (az-Zariyat, 19)

p/s: apa2 p0wn jgn lpa amalkan d0a sebelum dan selepas makan taw.. rezeki dari ALLAH SWT jangan lpa, 6t ALLAH tarik balik rezeki.. :) [peringatan bersama :) ]