Tuesday, March 26, 2013

kisah ku...

celoteh kali nie fully bercampoq baur...
kisah lama dengan kisah baru...

 yang nie menu daripada 3 dktor cinta aku yg wat menu delivery tuk pesakit.. aloyai.. so sweet sahabat2 nie: wawa, ekin dan fadzilah. senior TESL NZ. tq..muchas..


 yang nie koleksi perpustakaan mini dalam bilik kat asrama.. hehehe.. :) tak terbaca.. tapi yang karya akak fatima syarha dah selamat baca.. ustaz harun din pun.. :) best..
 nie la almari lam bilik kat asrama..ada 4 tingkat.. besar gedabak.. jangan tak taw.. lori giant mall mai hanta kot.. kenangan bersama HATTIE& NABILA.. classmate..



 yang nie waktu ada event bekas PM Malaysia mai, TunSri Dr Mahathir.. :)
dapatla bku dan beg je percuma.. lappy tu bkan..lappy tu lappy lagend ye... hehehehe...

 resepi terbaru... coki2 + roti.. hehehehehe...

 dapat amik pamplet p0wn jadi even tak dapat masuk..nie waktu pergi BIG Melaka.. nak masuk, tapi tak buka... hu3...

 buku nie dibeli biar p0wn saya bukan pencinta kucing, TAPI nak juga tahu.. hi3..
best..sebab majalah nie syokz... :)

 kononnya nie baulu bentuk ikan..dapat waktu pergi kenduri kahwin kakak classmate, khairi... makan glup2..masuk perut...


 sandwich KOPERASI IPG yang best..sedap!!!!!! rm 1.50... standard la kot..tapi kalau buat sendiri lagi best kot.. hehehehe..

 yang nie my alola frenz yang bagi: SITI ZULAIHA.. https://www.facebook.com/cikzu dye pergi kem sekolah praktikum ke Langkawi.. buah tangan dari dia la nie..tapi tak makan terus..saya bawa balik umah dan bahagi kat family.. hehehe.. sedapz katanya.. tq my frenz..
 nie isi kotak tu...

 sebelum balik cuti: inilah buku RPH yang bakal aku conteng untuk praktikum fasa 1 pada 31hb mac nie.. hahaha...

 nie plak masakan ikan aya le kalau ikt aku, tapi ada orang kata ikan tongkol/ ikan kayu.. sedap makcik kantin tu masak..TAPI nasi tu ak masak la..ni pinggan sndri ye.. sbb tu siap ada design lagi.. hehehe...

 sebelum balik cuti ritu, makan nga WANI TESL kelantan ye...hehehe.. bungkus nasi putih, tengok2 buka je ada tulisan..takpernah lak.. ini cara terbaru pekedai menarik pelanggan.. [gara2 lama tak kuar makan petang.. hehehe... masak je keja...nie kes terpksa sbb rice cooker rosak..tq to cik zu sbb bagi pjm..]

yang sebelah kiri tu tag nama waktu sekolah rendah lagi..sk dato' hashim 1

yang sebelah kiri la..nie sistem baru dalam dewan bukhari.. dahsyat la infrastruktr IPG skang nie.. hampir setiap kelas ada interactive whiteboard..[yg paling tragis yang xleh lupa, ada waktu test kepegawaian olahraga, orang tu senang je cnteng gna whteboard kat atas board tu..erk..!!! dah cakap, tapi ada ke dye leh senyum dan suh cakap nga orang kat luar.. urgh3...]

yang jubah tu dan kot tu,,kenangan nga Jawatan Perwakilan Pelajar IPG..
rm110..+ rm20.. hu3.. (even tak dapat sijil watikah, tak pe la..sempoi meh..)

LEPAS BALIK RUMAH ....

22/3/2013 ---lepas jumaat-----pergi KB Mall bersama my alola adik yang lepas SPM---
PESTA BUKU---sesi habiskan baucer----rm100 habis...

 nie sesi bergambo dengan penulis nvel i love you, stupid karya MELUR JELITA.. suruh adik tangkap gambo, dye tak maw..segan.. so, muka yang tak tahu malu nie jgak le jual.. hahahaha...

 dapat la autograf... kih3... yang tak tahan tu my sis nak muntah once dye baca nur asiah jelita.. kah3.. [saya p0wn tak perasan...salah eja nie nama..x ngaku...]
**buku nie hadiah tuk my adik yg SPM coz dapat score 10A.. tpi dye segan, jadi autgraf naik nama akak dye la.. hu3..


 sebelah kiri tu rice cooker yang abru menggantikan yang rosak.. huhu...
yang sebelah kanan lak, koleksi buku yang dibeli plus kasut praktikum..poyo2...


 23/3/2013 - sabtu------- PASAR TANI KETEREH...

















sebelah kiri tu handbag..rm15 je 1.. murah3...
nie lak baju tdo kembaq adik ku dan aku.. ngeh3... ada lagi 1.. hi3..

** cuti2 sakan..lepas tu hari ISNIN sakit perut...tdo je keja... hahaha...

Sunday, March 24, 2013

cipher text break code..

 sebab asgnment ijazah perguruan math sem nie kena pecahkan kod rahsia, here ak nak kongsi cam mana nak pecahkan kod nie.. nie kalau kod rahsia ke kod asal.. [baca artikel dr ng kok fu, slow2..insyaALLAH bleh faham... just ikut je steps dye...]

meh ak xplain... cth le nie... ciphertext tu stand for kod rahsia... plaintext tu stand for kod asal..

PLAINTEXT [P]: BEAN  [1,4][0, 13]
CIPHERTEXT [C]: OYKH  [14,24][1,7]
**nak bagi nombor sila tgk jadual pertukaran abjad dan nombor...
lepas tu korang terjemah dalam bentuk matriks macam nie...

 
yang ada simbol T kat atas tu mksdnya korang kena transpose kan matriks tu.. tahukan macam mana...??
**just tkar baris jadi row atau sebaliknya... faham tak..??
pastu korang kena la jadikan yang matriks Ct kat depan jadi identiti matriks guna cth cam kat section 3.2...[yang cam bawah nie...]

 ** ingat korang kena la tkar ke mod 29.. pakai excel dengan memasukkan rumus taw..
rmusnya cam nie... = MOD (30,29) 
so dye akan kuar 1... cth yang cam kat step 3 lorh...
step 1st tu kan, korang kena manfaatkan jadual songsangan..korang kan nak jadikan kat situ 1, so korang kena la rujuk partner dye pe dye.. pastu korang darab je semua baris dengan partner dye.. cth yg kat step 1 tu partner 2 adalah 15. tu yang jadi bergnda baris 1 pada step 2... [ingat..korang dah gandakan tu korang kena la trunkan balik bagi nombor tu dalam mod 29 sblm korang truskan operasi seterusnya...]

***ulang dan ulang je... lepas tu korang akan dapat jawapan identiti kat depan...

pastu nak dapat A inverse korang kena transposekan matrik yang kat belakang identiti tu..tu la matriks A inverse korang...    
 
dah selesai dapat A inverse korang just darabkan je dgn matriks cipher korang taw..

kat bawah nie cth...:


pastu jawapan tu korang interpret balik dalam huruf... dapat la baca kod rahsia... :)

** moga membantu....

Wednesday, March 20, 2013

ZIP MOUTH


hari nie saya nak pilih untuk start 'zip my mouth'.
what for actually...??
rasanya semua boleh agak kan.. hu3..
dalam hidup kat dnia ni, kita tak pernah terlepas untuk bersembang dan menceritakan kisah perilaku orang. ada untuk ambil iktibar dan menganalisis sikap orang untuk direfleksikan kepda diri agar diri mampu membina benteng agar tidak terjebak dengan perkara tersebut.
 ada yang buat untuk lepaskan perasaan dan luahan bebanan...
ada yang buat untuk lepaskan geram dan rasa tidak puas hati..
walau apa pun yang kita niatkan, sememangnya mulut nie susah nak dizipkan melainkan kita dah meninggal.
waktu tu, dah knfirm tak boleh cakap.
anggota lain plak jadi saksi.

SO..nak buat cam mana..???
kreeeekkk.... (trademark kelas)
    

 surah fussilat; 4 juzu 23
 21. Dan mereka berkata kepada kulit mereka: "Mengapa kamu menjadi saksi terhadap kami?" Kulit mereka menjawab: "Allah yang menjadikan segala sesuatu pandai berkata telah menjadikan kami pandai (pula) berkata, dan Dia-lah yang menciptakan kamu pada kali pertama dan hanya kepada-Nya lah kamu dikembalikan."


22. Kamu sekali-sekali tidak dapat bersembunyi dari kesaksian pendengaran, penglihatan dan kulitmu kepadamu[1332] bahkan kamu mengira bahwa Allah tidak mengetahui kebanyakan dari apa yang kamu kerjakan.
[1332]. Mereka itu berbuat dosa dengan terang-terangan karena mereka menyangka bahwa Allah tidak mengetahui perbuatan mereka dan mereka tidak mengetahui bahwa pendengaran, penglihatan dan kulit mereka akan menjadi saksi di akhirat kelak atas perbuatan mereka. 


 23. Dan yang demikian itu adalah prasangkamu yang telah kamu sangka kepada Tuhanmu, Dia telah membinasakan kamu, maka jadilah kamu termasuk orang-orang yang merugi. 


Tuesday, March 19, 2013


gambar nie first tengok, ya ALLAH bestnya ALLAH terima je macam mana sejarah hidup kita...even kita macam mana p0wn..
TAPI
kita kena usaha sebab kita penentu pengakhiran hidup.
jujurnya, my behavior sangat terokkkk!!!!

pejam...celik..pejam..celik..pejam..celik..
semuanya cam berlalu ikut suka hati je. kadang2 duk berfikir 
TAPI
ada yang banyak suka hati je.
ikut perasaan..kalau tengah emoticon, janganlah pelikz kalau my face turns into other type..
emang tak pandai tol nak sorok my feeling..
yang pasti boleh bertindak di luar kawalan sebab i just follow my feeling...
urghhhh.....  

i need to bite my own tongue now and on....

 live hypocritically...

the end is there
but who am i
just a person
with many mistakes than others
worse than you know
it's all just an act
i can create it to be nicely
even the truth
is vice verse...
don't trust the cover
b'coz it differs

who am i..??
a person who live by my own way
somehow being hated
somehow being denied
somehow being critized
somehow being alianated
BUT
it's me... 
i'm a bad girl in the big world...



lagu kat bawah nie xdak kaitan p0wn.. :P
 


 p/s: just writing my own attitude.. the bad one..

RAHSIA


fine..keep it until 4ever..
i heal my own heart.
just delete and denied my feeling.
truthfully, i'm a little bit hurt.
i deserved to have it.
just smile and keeps my life until the end.
no harms till i can hypocrite in everything..
close my mouth and mind.
then, i will act normal. 
just like i don't know anything.




Monday, March 18, 2013

TRAGEDI SEMESTER 5 %%$$

so jangan susah2 diri rasa tensen, biar ak je ye... hu3...



sengaja gambo kat atas nie diperbesarkan, sebab saje nak mengada dan nak provoke rasa tak puas hati. semua nie poyo...------->>>>>>

kalau tengok kat atas, nie la surat pertama yang diterima menunjukkan salah laku. baru buat pertama kali, terus dapat. langsung tak profesionalisme.. yang tak tahan tu just sem 5, atas sebab alasan kami pengelola..
aiyaaa...sudah itu jelas lagi bersuluh latihan rumah sukan bukannya PENGELOLAAN LARIAN RIA...!!!! yang tak tahan tu, sem 5 je yang kena kaw2.. hairan t0wl.. pakai sistem pe nie...????

nak hormat lecturer emang la, tapi kalau tindakan yang cam nie yang pelik bin ajaib tanpa kata nasihat ke amaran ke terlebih dahulu, tak logik ah.. tup2 nak sowh kena surat amaran... kata nak menjaga imej guru pelatih TAPI jauh bara dari api... semuanya harapan tinggal harapan ler boh... emang dukacita la dengan sikap sesetengah pensyarah...

lepas kelola LARIAN RIA, nie nak kena kelola KOT lak.. hahahahaha... KOT lak ada ke rancang nak buat lepas habis praktikum, waktu study week.. eh3..lecturer GERKO tak baca proforma ke..?? sengal lorh...
lagi hairan kenapa boleh timbul isu tak cukup jam kredit tuk unit OLAHRAGA...?? sedangkan proforma sudah tolak siap2 jam kredit bagi praktikum. mustahil la kena ganti tuk masa praktikum. kuliah p0wn tak ganti... pastu pakai alasan nie tuk adakan kursus kepegawaian.. katanya jam kredit tak cukup sebab nanti praktikum sebulan... kreeeekkkk... (auta bin belit - xtaw la kalau aku terlepas pandang...) 

berakhir kursus kepegawaian dengan menghadiri ujian bertulis kepegawaian. dah la wajibkan bayaran rm25 sorang, pastu sijil tu bukan mudah nak laku, kena lagi 3 kali praktikal, baru valid... hahahahaha.... (paksaan yang meranakan...sampai curi waktu hujung minggu...)

  dengan isu KOIR yang memabukkan otak dan menekankan segala saraf pendengaran lagi..
    

tiba la masa balas dendam!!!!!!!!! untuk itu, aku p0wn keluar la hujung minggu hari itu hari jumaat, berjoli sakan la kan..jalan2 dengan dua junior TESL: Husna dan Alifah.. dua2 room8... sempoi je.. kami pergi Aman Jaya Mall; makan kat food court - teh ais 3 lapis dan nasi goreng (lpa lak..nasi goreng pe ntah...), aiskrim POKO POKO, surau ------> pameran halal Kedah (duk test makan je... ) ------> tesco baru; popular + tesco + kedai beg + kedai tudung

beg yang kat atas tu,aku beli kat tesco baru. pasai aku dah tak tahu nak bawa pe.. hahahahaha... yg pastinya beg nie xdak la segak p0wn.. macam zaman dahulu kala.. macam mana aku boleh pilih..?? (heran dengan diri sendiri---> nampak sangat jiwa kacau... hahahahaha...keputusan tak betui....)


p/s: best gak kuar jalan2 kadang2.. 1st tyme kuar ujung mggu tuk sem kali nie... :) [jarang kuar..memerap kat bilik je..]

Sunday, March 17, 2013

KENA AIM DENGAN BIG BOSS...

dah nampak benda gedebak kat atas tu..
nie la nak story.
pagi nie assembly la kat IPG, duk dalam baris kat perhimpunan, fine la kan. hari ini aku tak ada la mood nak sembang. so, just silent mode je.

deng...deng....
nak dibuatkan kisah, tengah pengarah berucap, alamak kawan aku tanya pasai RPH asgnment la plak. xmaw sembang kan nanti duk terasa. tak pe la. aku pun cakap le dengan controlnya.. hahahaha...
control la sangat..tapi konpem nampak kan..
dan semuanya bermula..
 
"AWAK TU...SEMBANG... SAYA TENGAH CAKAP..." big boss dah ngamuk...
 
  
baru le waktu nie tersedak kot.. terus diam..
yang aku duk hairan tu pasai pe tak tanya aku kat hostel? tanya gak kat tapak perhimpunan.. bukan senang ttbe je nak bincang kat tapak perhimpunan.. bkn sekejap.. aiyaaa... aku nie open minded gak.. nak tanya datang.. buat tak larat sangat text or PM me.. tapi jange le waktu assmbly.. sebab aku pun tak suka orang sembang waktu aku ngah cakap.. tak suka org buat bnda lain ble aku duk depan nak cakap or present..
so, aku faham le perasaan pengarah...
 
so, i blame to myself.. lepas nie aku kena tegas. xmaw cakap diam kan je.. so, sape2 jangan duk terasa hati. sebab aku pun kena jaga hati orang yang kat depan sedang cakap...
 
sembang lain kali ye.. ada masa free sembang la lama mana p0wn... 

Saturday, March 16, 2013

KEPUTUSAN SAYA

saya putuskan utk bahagia dan ceria.. 
moga ALLAH izinkannya.. 
moga jalan dipermudahkan dan saya akan tabah dan ceria untuk hari mendatang.. 
rapat dan rapat dengan ALLAH....
masa pun tak lama dah nak sampai..
tempoh expire date boleh tiba bila-bila masa..
tiba masa, mata dah tak boleh buka..
mulut dah diam tak berkata..
semua benda dah lain dan berbeza..
waktu tu tak ada siapa nak dicerita dikongsi rasa..
seorang diri menghadapi dan mendiami..
kini pun saya belum pasti lokasi..
takut dan takut menghadapi mati..
TAPI malu dengan diri sendiri..
masih alpa dan lupa diri..
masa dihias dengan duniawi..
santapan ukhrawi terkorban sepi..
jauh berlalu pandang pun tak sudi..
astaghfirullahalazim.. T_T  

SAYA DAN ASRAMA

saya ada perasaan
TAPI
saya dah mula kena belajar buang perasaan...

saya selalu berfikir mendalam
TAPI
sekarang saya akan mula berfikir secara mendatar...

sedalam mana saya berfikir
makin lama saya rasa jauh dan jauh
bila fikir-fikir balik
ada yang langkah saya tersalah...


BAIT-BAIT RASA HATI..

saya punya hati dan perasaan
begitu juga insan yang berdampingan
keluar masuk berjumpa sakan
di sebelah kiri mahupun kanan
atas bawah, belakang depan
semua adalah jiran dan kawan
inilah suasana asrama kampus sekarang..

 saya punya mulut dan muka
kadang-kadang segan nak bertegur sapa
sebab janggal dan risau ada tak selesa
ambil masa ada ruang baru menyapa
ketat muka dan mulut tak terkata
tapi bila dah mula
bercakap dan bertegur tak tentu masa
mengusik berjenaka tak perlu la kira
bising kadangkala sampai ke tandas hujung sana
meriah dan seronok bergurau senda
masa nie la dapat rasa
hidup dalam kelompok berbagai bangsa
walau berbeza agama
TAPI 
tetap dalam negara yang sama
jadi mestilah ceria dan bahagia
baru negara aman makmur sentosa...

                      

Thursday, March 14, 2013

I HATE IT!!!



bukan saya saje 2 nak masuk koir konvo. TAPI, saya dipilih atas sebab undian je. kalau ikutkan, tak ada hatinya saya nak masuk benda nie semua. sebab apa..?? saya TAK PANDAI MENYANYI dan TAK PANDAI NAK ENJOY benda-benda macam nie...!!!!

jadi cikgu, macam2 teori ada dipelajari. cikgu kena faham murid itu dan inilah. TAK BOLEH pukul la. boh..banyak benda tak dapat buat kat student skang.. anak emas k0wt..!!!

so, where would i should be...?? 

same goes to me la... 

being participate in koir for konvo is not my choice. u must get to know, i can't sing and i never like singing. but our class make selection of that. so my name comes out. i'm depressed of the someone face of reaction.. why..?? yeah..of course I CAN'T SING!!! I CAN'T BEING PERFECT!! sorry to be said, I HATE THIS THING!!! i tried..and i don't want the group to be alienated when the time is..because of me... [broken hearted infinity...]
 lepas tu, cakap la kat lecturer, encik saya nak tarik diri. TAPI sebelum tu encik tu tegur la, dye kata.. "Ha awak. Awak la tak gerak.." kreeekk.... emang la tak gerak boh.. pegang lirik lagi...nak kena nyanyi lagi... tu la.. ble kata TAK PANDAI... ayat yang biasa guna "NAK JADI CIKGU KENA LA... camtu la.. cam nie la.."

wuyoooooo......dahsyat boh!!!!!!

...dalam realitinya...
kenalah tahu. tak semua sama kemampuannya. kalau dia dah tak mampu dan tak boleh buat, dye dah usahakan semua..cubala consider boh!!!

SAYA TAK SUKA NYANYI!!!!